Architect aan het woord
Een mooi ensemble dat met de voeten in het park staat

Arjan Dubois van INBO werkte samen met zijn collega Wilco van Oosten aan het ontwerp van Ambachts Lint. Als we hem spreken, blijkt met hoeveel plezier hij vorm heeft gegeven aan dit mooie stukje Hendrik-Ido-Ambacht.

“Ambachts Lint geeft invulling aan het ontbrekende stukje tussen 
winkelcentrum De Schoof, Cascade en het gemeentehuis. Samen met de landschapsarchitect en ontwikkelaar Blauwhoed bedachten we een plan dat niet alleen woongenot aan haar bewoners biedt, maar ook wat teruggeeft aan de buurt en het dorp. De woningen en het park van Ambachts Lint zijn als eenheid ontworpen en sluiten heel mooi aan bij omgeving. Daarbij biedt het woningaanbod mogelijkheid om door te stromen.” 

Focus op starters en senioren
Toen het ontwerpen startte, keek het team eerst naar wie hier zouden willen en kunnen wonen. “In Hendrik-Ido-Ambacht zijn veel eengezinswoningen met twee lagen en een kap. Superfijne huizen, maar te duur voor starters en de trappen en grote tuinen zijn weer minder fijn voor senioren. De focus in het ontwerpen van de gebouwen lag dus op het ontwerpen van woningen en 
appartementen die voor deze mensen geschikt zijn. Jongeren starten hier hun wooncarrière en ouderen kiezen voor het comfort van Ambachts Lint en laten vervolgens een gezinswoning achter voor mensen met kinderen. Win-win.” 

Wilco van Oosten LR
Wilco van Oosten
Architect INBO
Arjan Dubois LR
Arjan Dubois
Architect INBO
33007   VV 01   Lucht small
33007   VV 02 small

Mooi ensemble

De gebouwen staan straks direct aan het park. Een enorme kwaliteit die Arjan benut heeft in zijn ontwerp. Aan de parkzijde hebben de patiowoningen en appartementen een open en vriendelijke uitstraling door de grote raampartijen en prachtige houtaccenten. Arjan: “Dit is een circulair product dat onderhoudsarm is en heel veel op hout lijkt.” Omdat de gebouwen ook vanaf de straat goed te zien zijn, zijn ook deze zijdes heel mooi gemaakt. De steen is wat donkerder, zodat er samen met het bestaande gebouw, op de hoek van de Graaf Willemlaan en Tesselschadestraat, een mooi ensemble ontstaat.

Aansluiten op het park
Om een goede aansluiting te maken tussen het park en de woningen heeft Arjan gebrainstormd met het team van landschapsarchitecten. “Het resultaat is dat er bij het seniorenappartementengebouw een mooi begroeid talud komt, zodat men niet tegen een blinde gevel kijkt waarachter geparkeerd wordt. Langs de patiowoningen komt een wadi waarin water wordt geborgen en vanuit de startersappartementen is er straks direct zicht op de 
bloemenweide en fruitbomen."

Ontmoet buren
Als Arjan eenmaal gaat vertellen, wordt hij steeds enthousiaster. Ook over de plekken waar buren elkaar kunnen ontmoeten.“

In het hart van het seniorenappartementengebouw komt een groene binnentuin waar men lekker van de zon of juist de schaduw kan genieten. Daarbij komen bewoners thuis via de galerij aan het hof waardoor er veel interactie tussen buren is. En er is nog meer kans op ontmoeting, want het seniorengebouw wordt via een plein verbonden aan winkelcentrum De Schoof. De bedrijfsruimte en entree komen hier, met direct naast de entree de gezamenlijke huiskamer. Hier kunnen bewoners koffiedrinken met elkaar, een feestje vieren of een spelletjesavond organiseren.”

Ook starters hebben kans om nieuwe mensen op een laagdrempelige manier te leren kennen. Arjan koos voor een groot dakterras voor iedereen in plaats van kleine balkons. “Ik zie al voor me hoe hier het begin van het weekend wordt gevierd.”

Arjan tot slot: “Als Ambachts Lint gebouwd en bewoond is, ga ik zeker nog eens langs. Ik heb geweldig werk, maar waar ik het meest naar uitkijk is dat mensen hier straks genieten van wat wij bedacht hebben.”